Provocatieve coaching | Wat is het? Er mag gelachen worden

provocatieve coaching

Het is een effectieve manier van coaching om cliënten te helpen met het zelfbeschadigde gedrag. Het is een spannende, uitdagende en prikkelende methode met veel humor erin verwerkt. Het gaat erom om de cliënt snel in zijn kracht te zetten, voor zichzelf te laten opkomen. Het is een humoristisch samenspel tussen cliënt en coach. Er mag zelfs gelachen worden.

 

Waar gaat een provocatieve coach vanuit?

Een provocatieve coach heeft meerdere vooronderstellingen waar die vanuit gaat om de cliënt te ondersteunen. De cliënt maakt stappen ondanks de coaching ;). Want als cliënt, ga jij het namelijk zelf doen.

De vooronderstellingen:

Mensen kunnen veel hebben, zijn veel minder kwetsbaar dan je denkt

Er is een uitdaging nodig om te kunnen veranderen

Als je er voor kiest, dan kan je veranderen

Mensen zijn veerkrachtig dan je denkt

Zijwegen leiden naar de kern

Mensen lachen sneller dan je denkt

Humor schept een band

 

Er mag meer gelachen worden

Tijdens een provocatieve coaching gaat er sowieso gelachen worden. Want positieve emoties hebben effect op ons gestel. Denk aan endorfine in het bloed, dit zorgt voor betere stemming. Het lachen vermindert ook de stresshormonen Cortisol en Adrenaline. Dit zorgt vervolgens weer voor verbetering in het immuunsysteem.

Het gebruik van humor heeft effect op:

    • Het lichaam, het fysieke proces; Lachen vermindert dus het stress niveau. Tevens is gebleken dat lachen goed is voor het hart
    • Je gevoelens; Vrolijkheid is de emotionele reactie op humor. Als je om iets moet lachen kan je niet tegelijkertijd een negatieve emotie ervaren.
    • Je gedachten; Er verandert iets in het gedachtenpatroon doordat er ruimte wordt gecreëerd in jouw gedachten.

Wat kan je verwachten tijdens een provocatieve coachsessie?

Bij provocatief coachen wordt er verder gegaan dan bij andere vormen van coaching. Overdrijving, slecht gedrag ophemelen, humor, extreem spiegelen, lachen, confrontatie, absurde oplossingen bieden, zaken in twijfel trekken,… veel is mogelijk. Er worden dingen gezegd die niemand anders zegt, zeker een hulpverlener niet. Je wordt altijd benadert met warmte en waardering. Jouw zwakke punten worden bijvoorbeeld uitvergroot, door absurde verklaringen en adviezen te geven, door stereotypen te overdrijven, door de structuur volledig te vergeten, enzovoort. Er wordt veel gewerkt met metaforen en beelden. Dit is zo anders dan normale coaching. Deze technieken zorgen voor verwarring waardoor je sneller de stappen gaat nemen die je wilt zetten.

 

Hoe komt het dat provocatieve coaching werkt?

Provocatief coachen zorgt ervoor dat je als cliënt jouw eigen verantwoordelijkheid gaat pakken voor het probleem. Dat je je assertief gaat opstellen. De coach motiveert door niet te motiveren. Er is vaak sprake van een vertraagd inzicht. Tijdens de coach sessie ontstaat er verwarring en daardoor ontstaat ruimte voor een nieuwe visie, de puzzelstukjes komen daarna bij elkaar.  De nieuwe visie zorgt voor nieuwe gedragingen die tot veranderingen kunnen leiden.

Is provocatieve coaching iets voor jou?

Jij wilt toch niet dat er gelachen gaat worden tijdens coaching? Het moet toch wel altijd serieus zijn en er moet wel altijd objectief gekeken worden?  Jij wilt toch niet snel resultaat? Jij wilt toch gewoon urenlang praten over jouw problemen en ze niet oplossen?  En dat jouw coach altijd ja en amen zegt? Als je het met bovenstaande eens bent, dan is provoactief coachen niets voor jou. Maar wil jij: met beiden benen op de grond komen te staan door het gebruik van humor? Durf jij uitgedaagd te worden, een beetje geplaagd te worden? En hou je ervan om te lachen? Dan is deze manier van coaching zeker wat voor jou. Wil jij weten waarom je coaching zou kunnen inzetten? Kijk dan eens naar het blog: Waarom coaching?

Ben je nieuwsgierig geworden naar deze manier van coaching?

Neem dan contact met mij op via mail contact@setyourmind.nl of bel me op 06-53765473. Als gecertificeerd provocatief coach, kijk ik er naar uit om samen met jou te lachen 😉 Kijk hier voor mijn volledige aanbod.

Werk aan jezelf! Een mooier en waardevoller project om aan te werken dan jijzelf bestaat niet.

Liefs, Carla

Bronvermelding: Adelka Vendl.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

OM JE AANMELDING TE BEVESTIGEN ONTVANG JE EERST EEN BEVESTIGINGSMAIL. NA DEZE BEVESTIGING ONTVANG JE EEN WELKOMST­MAIL MET DAARIN EEN LINK NAAR HET GRATIS E-BOOK.

CONTACTFORMULIER