Waarom Mindfulness?

mindfulness

Geen tijd

Te weinig tijd is eigenlijk een verkeerde opvatting. Iedereen heeft namelijk dezelfde 24 uur in een dag. Het probleem is dat je andere prioriteiten stelt. Je tijd is je meest waardevolle bezit. Je kunt het maar een keer besteden en het komt nooit meer terug. Dus het is tijd om eens goed na te denken over je prioriteiten. Is het bijvoorbeeld echt zo belangrijk om dat ene programma op TV te zien. Of is het misschien toch beter om wat van die tijd te steken in persoonlijke ontwikkeling? We spenderen vaak meer tijd aan het verzorgen van onze auto’s, kleren, haar en uiterlijk dan dat we zorgen voor ons brein. Dit is toch gek?

Je brein heb je nodig bij alles wat je doet. Toch besteden we nauwelijks tijd om ons brein goed te verzorgen. Zorg dat jij hier verandering in brengt door Mindfulness een prioriteit te maken.

Te gestresst / te druk

Soms voel je dat je hoofd te vol zit en dat je het te druk hebt. Je hoofd staat er gewoon even niet naar om je met Mindfulness bezig te houden. Het is belangrijk om je bewust te worden van deze momenten. Dit zijn namelijk juist te momenten waarop je Mindfulness nodig hebt. Juist door op deze momenten een stapje terug te doen en objectief te benaderen, kunnen de stressvolle gedachten verdwijnen. Mocht je de komende dagen zo’n moment hebben. Probeer dan even op de ‘pauze knop’ te drukken.
Neem drie diepe ademhalingen en vraag aan jezelf waar de stressvolle gedachten vandaan komen. Is het echt nodig om je hier druk over te maken? En zo ja, wat is het nummer 1 ding wat je kunt doen om die gedachtes te doen verdwijnen

Zie Mindfulness ook als het trainen van een spier. Wanneer versterk je een spier het meest? Niet de 7e, 8ste, of 9e keer dat je een gewicht omhoog tilt, maar de tiende keer. Zo is het ook met Mindfulness. Juist op momenten dat je het moeilijk en zwaar hebt kun je Mindfulness het beste trainen. Het is heel makkelijk om Mindful te zijn als alles op rolletjes loopt. Maar het gaat er juist om dat je ook Mindful kunt zijn als er onverwachte dingen gebeuren die je niet kunt controleren. Dat zijn de momenten waarop je Mindfulness echt getest wordt. Ben je ook in staat om een stapje terug te doen en alles te observeren als de wereld om je heen lijkt in te storten?
Juist deze momenten, zijn de momenten waarvoor je probeert te oefenen. Door niet meer gestresst en depressief te raken als bijvoorbeeld je baan op de tocht staat, er iets is met je gezondheid of andere problemen in je leven.
Wat er ook gebeurd, hoe erg dit ook is, als je er voor kiest om anders op het probleem te reageren, kies je ervoor om je relatie in verhouding tot dat probleem te veranderen.
Als je relatie met het probleem verandert, is er in je geest ruimte voor het verwerken, genezen, herstellen en oplossen van dit probleem. Iets wat in een lichaam vol met stress en depressiviteit niet mogelijk is.

Jezelf wegcijferen

We kennen allemaal wel die mensen die zichzelf altijd wegcijferen om anderen te kunnen helpen. En het is natuurlijk ontzettend mooi om te zien dat deze mensen altijd klaar staan voor anderen. Maar het is aan de andere kant ook belangrijk om jezelf wat te gunnen. Het is zelfs vaak zo, dat je beter in staat bent andere mensen te helpen, als je eerst jezelf geholpen hebt.
Denk er maar eens over na…

Stel je wilt tijd voor je gezin maken. Maar je voelt je erg gestresst en bent daardoor een klein beetje humeurig. Je kunt twee dingen doen:
1. Ondanks dat je je mentaal niet lekker voelt ga je toch iets doen met je gezin. Omdat je niet lekker in je vel zit ben je er niet met je volledige aandacht bij. De ‘quality time’ die je hebt is nu veel minder waardevol, omdat je niet op je best bent.
2. Optie twee is om eerst een kwartiertje voor jezelf te nemen. Wat Mindfulness oefeningen te doen en je hoofd leeg te maken. Na de oefeningen voel je je een stuk minder gestresst en kan je vol genieten van de tijd met je gezin. Weliswaar een kwartiertje korter, maar de tijd die jullie samen hebben is waardevol.

Help eerst jezelf en dan anderen. En cijfer jezelf niet ten koste van alles weg voor andere mensen. Uiteindelijk wordt iedereen er beter van als jij ook lekker in je vel zit.

Ben je nieuwsgierig geworden naar Mindfulness?

Neem dan contact met mij op via mail contact@setyourmind.nl of bel me op 06-53765473.  Kijk hier voor mijn volledige aanbod.

Werk aan jezelf! Een mooier en waardevoller project om aan te werken dan jijzelf bestaat niet.

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

OM JE AANMELDING TE BEVESTIGEN ONTVANG JE EERST EEN BEVESTIGINGSMAIL. NA DEZE BEVESTIGING ONTVANG JE EEN WELKOMST­MAIL MET DAARIN EEN LINK NAAR HET GRATIS E-BOOK.

CONTACTFORMULIER