Ben je een optimist of pessimist? I 3 tips hoe je een optimist kan worden

optimist

“Een tegenslag draagt altijd het zaad in zich van een veel groter succes (Napoleon Hill).”

Om een boom om te hakken moet je vele keren de bijl in de boom slaan, terwijl de boom maar niet valt.. Zijn al die slagen mislukkingen? De laatste slag doet de boom vallen, maar dat zou niet gelukt zijn zonder alle slagen daarvoor.

 

Hoe is jouw kijk tegen tegenslagen? Wat zeg jij tegen jezelf als iets niet zo gaat als je het had verwacht en/of gehoopt?

Optimisme hoort bij onze kern, bij onze natuurlijke staat. Wij zijn van nature optimistisch en worden alleen pessimistisch door conditionering. Wat is Conditionering? Het is een verzamelnaam voor de verschillende manieren waarop we leren. Dit heeft te maken met gebeurtenissen, prikkels en informatie uit het verleden. Die informatie uit het verleden zorgt ervoor dat je nu bepaald gedrag vertoont. Het verleden wordt dus geassocieerd met nieuwe gebeurtenissen in het nu. Dit is afhankelijk van jouw opvoeding, cultuur, educatie, etc.

Het heeft te maken met de manier waarop je dingen uitleggen aan jezelf en anderen. Er zijn drie soorten denkpatronen die je kan doorbreken om jezelf naar optimisme te leiden.

1) Permanentie; Heb jij de neiging om slechte omstandigheden als permanent te zien? Gebruik je veel woorden als Altijd en Nooit? En wat zeg je als iets goed gaat? Zeg je dan dingen als: ohh het is vast mijn geluksdag? (je zoekt dan de oorzaak, buiten jezelf). Je ziet het als een uitzondering. Een optimist ziet mislukkingen als een tijdelijke vertraging. Die gelooft dat er dingen kunnen veranderen. Als iets goed gaat, geloven ze dat het zo moet zijn.

Tip 1: Durf afstand te nemen van de gebeurtenis en wordt bewust van jouw woordgebruik.

2) Generaliseren; Dit heeft te maken met dat als iets slecht gaat om een deelgebied van je leven, dat je als pessimist vindt dat alles verkeerd gaat in je leven. Het gaat slecht op je werk en neemt dat dan ook mee naar huis, etc. Optimisten zijn specifiek. Als gaat het niet lekker op het werk, kan het nog wel zo zijn dat je relatie goed gaat.

Tip 2: Stel je voor dat je het gevoel heb dat het niet lekker loopt in je leven. Maak dan een lijst met de dingen die wel goed gaan en waar je dankbaar voor kan zijn.

3) Verantwoordelijkheid; Zeg je vaak tegen jezelf: Hoe kan ik nou zou stom zijn? Je bent dan erg streng naar jezelf. Het is prima om te reflecteren maar zorg ervoor dat je geen schuldgevoelens creëert. Een optimist kan zien dat hij niet voor alles verantwoordelijk is. Sommige dingen gebeuren nou eenmaal. Een optimist zal dan zeggen: Het zat deze keer echt tegen, hoe kwam dit?

Tip 3: Kijk wat jij tegen jezelf zegt als iets niet lekker loopt. Als dit pessimistisch is, kijk eens hoe je dat dan kan omdraaien.

Wat is de prijs van pessimisme?

Je presteert vaak minder met dezelfde talenten als een optimist, je immuunsysteem wordt verzwakt, je hebt minder plezier in het leven en je kan sneller depressief worden.

Herken je jezelf als pessimist? Neem dan van mij aan; er is hoop en je kan echt veranderen. De vraag is alleen ga je dit alleen doen of gun je jezelf wat ondersteuning? Kies je voor ondersteuning? Neem dan een kijkje naar mijn aanbod. Hoe zou het zijn als je het jezelf zou gunnen om meer te genieten van het leven? Je kan altijd contact met mij opnemen voor een gratis intake. Stuur een mail naar contact@setyourmind.nl of bel 06-53765473.

Werk aan jezelf! Een mooier en waardevoller project om aan te werken dan jijzelf bestaat niet.

Liefs, Carla

 

Bron: Flow, Jan Bommerz

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

OM JE AANMELDING TE BEVESTIGEN ONTVANG JE EERST EEN BEVESTIGINGSMAIL. NA DEZE BEVESTIGING ONTVANG JE EEN WELKOMST­MAIL MET DAARIN EEN LINK NAAR HET GRATIS E-BOOK.

CONTACTFORMULIER