Emotionele Intelligentie | Wat is het en waarom is het belangrijk?

emotionele intelligentie

Veel mensen zijn wel bekend met de term IQ. Oftewel: intellectuele intelligentie. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als emotionele intelligentie? En dat dat laatste tegenwoordig steeds belangrijker is? Soms zelfs een stuk belangrijker dan je IQ? Ik vertel je graag meer over. Lees hier wat emotionele intelligentie is, waarom het zo belangrijk is én hoe je jouw emotionele intelligentie kunt verbeteren.

Wat is emotionele intelligentie?

Bij IQ gaat het puur om je cognitieve en intellectuele vaardigheden. Bijvoorbeeld hoe snel en goed je een getallenreeks kunt afmaken of een uitgevouwen kubus kunt terugvouwen. Maar bij de uitdagingen waar je in het leven voor staat, komt meer kijken dan alleen verstand van cijferreeksen, puzzels, logica en woordenschat. Wat er nog meer belangrijk is? Je sociale en emotionele vaardigheden. Precies díe vaardigheden vormen samen je emotionele intelligentie.

Wat emotionele intelligentie (EQ) precies inhoudt? Het gaat om bewust je eigen emoties en die van anderen kunnen herkennen, begrijpen en beheersen. Dat zegt o.a. iets over…

 • …hoe je relaties aangaat en onderhoudt.
 • …hoe je omgaat met uitdagingen.
 • …hoe goed je je eigen krachten en valkuilen herkent.
 • …hoe je effectief omgaat met emotionele informatie van jezelf en anderen.

Al die aspecten samen hebben veel invloed op jouw persoonlijke ontwikkeling. Zowel op het werk (kun je van fouten leren?), als in je persoonlijke leven (kun je keuzes bijstellen als je ergens niet meer gelukkig van wordt?).

 

Waarom is EQ zo belangrijk?

Je EQ is een belangrijke indicator voor de mate waarin je jezelf kunt ontwikkelen. Uit onderzoek van het Carnegie Instituut voor Technologie blijkt bijvoorbeeld dat 85% van het financiële succes het resultaat is van emotionele en sociale skills. Denk bijvoorbeeld aan krachtige persoonlijkheidskenmerken, communicatie skills en persoonlijk leiderschap.

Maar niet alleen als ambitieuze belegger of financieel expert met grootse plannen heb je veel aan emotionele intelligentie. Ook als jij simpelweg alles uit jezelf en uit je werk wilt halen, is emotionele intelligentie hét ding om te ontwikkelen.

Een voorbeeld:

Je kent bijvoorbeeld vast wel de manager die hartstikke slim is, maar zijn feedback niet bepaald empathisch weet te brengen. Daardoor krijgt hij alsnog niet voor elkaar wat hij voor ogen heeft.

Of denk aan de keiharde zakenman met wie je niet in zee gaat, omdat je de persoonlijke klik niet voelt. Zijn plan is heus goed, maar zijn communicatie skills zijn voor verbetering vatbaar.

In deze situaties zou de enthousiaste manager of de sociaal onhandige zakenman meer succes hebben met een hogere emotionele intelligentie.

 

De kracht van emotionele intelligentie

Emotionele intelligentie zorgt er bijvoorbeeld voor dat je:

 • …effectiever kunt communiceren.
 • …krachtig kunt omgaan met tegenslagen.
 • …sterkere relaties kunt ontwikkelen.
 • …beter je doelen kunt waarmaken.
 • …beter op jezelf kunt reflecteren, waardoor je meer aan jezelf kunt werken.
 • …beter kunt samenwerken.
 • …effectief met feedback kunt omgaan.

 

Hoe meet je je EQ?

Allemaal leuk en aardig, maar hoe weet je dan hoe het met jouw emotionele intelligentie gesteld is? Goed nieuws: je EQ is te meten met speciaal ontwikkelde tools. Ik heb zelf een officieel certificaat behaald om EQ te meten met de tools EQ-I 2.0 en EQ360.

Je EQ hangt samen met heel wat kenmerken. Ik zal je niet lastigvallen met de hele waslijst. Maar een paar belangrijke kenmerken die ook in de tools terugkomen, zijn:

 • Empathie
 • Zelfbewustzijn.
 • Nieuwsgierigheid
 • Analytisch vermogen
 • Aanpassingsvermogen

 

Werken aan je EQ, hoe doe je dat?

Het mooie is: de hoogte van je EQ is niet in beton gegoten. Je kunt je EQ ontwikkelen door er bewust aan te werken. Niet met logische puzzels en kubusjes, maar wel met concrete oefeningen, zelfreflectie en mindsetcoaching. Bij dat laatste help ik jou graag. Samen zorgen we ervoor dat jij o.a. weerbaarder en zelfverzekerder wordt, verder kunt groeien en emotioneel en sociaal weerbaar wordt. Dat zorgt voor minder gepieker, meer groei, meer positiviteit en ook meer mooie kansen.

Klinkt dat jou als muziek in de oren? Als gecertificeerd trainer en coach in mindfulness, NLP en Emotional Freedom Techniques kan ik je helpen jouw emotionele intelligentie te verbeteren. Dat doen we door deze eerst te meten en daarna met een concrete aanpak gericht aan de slag te gaan. Zo kun jij zelfverzekerder aan je doelen werken. Je kunt weer de regie over jouw leven nemen. Of je kunt krachtiger de interactie met anderen aangaan en jouw doelen waarmaken.

 

Wil jij ook werken aan jezelf?

Wil jij weten hoe je jouw emotionele intelligentie kunt vergroten? Neem vrijblijvend contact met mij op.

Dat kan via contact@setyourmind.nl. Of door te bellen naar 06 – 53 76 54 73. Dan kijk ik graag wat ik voor jou kan betekenen.

Werk aan jezelf! Een mooier en waardevoller project om aan te werken dan jijzelf bestaat niet.

Liefs, Carla

AANMELDEN NIEUWSBRIEF

OM JE AANMELDING TE BEVESTIGEN ONTVANG JE EERST EEN BEVESTIGINGSMAIL. NA DEZE BEVESTIGING ONTVANG JE EEN WELKOMST­MAIL MET DAARIN EEN LINK NAAR HET GRATIS E-BOOK.

CONTACTFORMULIER